למרבה הפלא, חברת אלפא רומאו האיטלקית החלה דרכה מכישלון המכירות של דאראקס הצרפתי. היה זה בשנת 1906 כשאלכסנדר דאראקס ניסה לשווק ולמכור שני דגמי רכב באמצעות חברת SAID (Societa Anonima Italiana Darracq), ללא הצלחה. שלוש שנים לאחר מכן החברה SAID פשטה את הרגל.
בשנת 1910 הוקמה חברת ALFA (Anomina Lombardi Fabbrica Automobili) על בסיס SAID לשעבר, בשיתוף עם מעצבה לשעבר של חברת פיאט ג'יוזפה מרוסי שנשכר לעבודה במטרה לייצר רכבים מתאימים לדרכים ולכבישים הרעועים בזמנו באיטליה.
אלפא החלה להטביע את חותמה בתעשיית הרכב האיטלקית בשלהי מלחמת העולם הראשונה, המכירות בתקופה זו עלו מ-20 יחידות בשנת 1910 ללמעלה מ-20 בששת החודשים הראשונים של שנת 1915.

החברה פרחה כיצרן, אך הבנק והמשקיעים באלפא הראו פסימיות בשוק הרכב בשלהי המלחמה ורצו להכניס גורם חיצוני בכדי להצעיד את אלפא קדימה. גורם חיצוני זה היה מהנדס בשם ניקולה רומאו, שהשתלט על תפקיד ניהול החברה ושם החברה שונה מ-אלפא לאלפא רומאו.
לאחר המלחמה, תורך כדי ייצור טרקטורים וכלי רכב אחרים החברה נותרה עם חלקים לכ-100 רכבים, מלאי שהקנה להם יתרון על יצרני רכב מתחרים מבחינת זמן ותהליך ייצור. המכירות בשנת 1920 החלו לאט אך סידרת ה- RL שינתה את גורל החברה כמו כן היה ניצחונה במרוץ ה-2P .
בעזרת מעצב הרכב וויטוריו ג'אנו שהצטרף לחברה ונהג המרוצים המוכר כאנזו פרארי שניהל את מחלקת המרוצים של החברה, מכירות החברה גאו וכמו כן ביסוסה כיצרן רכבים בעלי מנועים אקזוטיים בעלי שישה ושמונה צילינדרים הביאה להישגים מרשימים במסלול המרוצים ובכבישים ובנוסף, סדרות מנועים אלו הפכו לסטנדרט בזמנו שיצרני רכב השונים היו צריכים לעמוד בו.

החברה שרדה את מלחמת העולם השנייה, בקושי, ורכב המרוץ של החברה מלפני פרוץ המלחמה, ה –Alfetta, שלט בדומיננטיות במרוצי הגראנד-פרי לרכבים מלפני המלחמה. ייצור רכבי כביש עדיין לא היה מרכז פעילות החברה עד פיתוח מנוע הארבע צילינדר הקלאסי בעל שני גלי זיזים על ידי ד"ר אוראזיו סאטה פוליגה בשנת 1950.
למרות שאלפא רומאו כיכבה בשווקים בשנות ה-50 עם רכביה מרובי הצילינדרים, היו אלו רכבי הארבע צילינדר שהיוו את עמוד התווך של החברה כגון ה Giulietta שנת 1954 וה Giulia בשנת 1962. אלפא רומאו המשיכו להתמקד במרוצי המכוניות עם רכבי הסאלון והספורט שייצרה, זאת עד שנחלה מספר כישלונות צורמים במרוצי הפורמולה 1 בשנות ה-70 וה-80.

לאחר שהייתה תחת פיקוח ממשלתי משנת 1933 נמכרה חברת אלפא רומאו לקונצרן פיאט בשנת 1988 והפכה להיות ה'זרוע הספורטיבית' של ענק הרכב האיטלקי. החברה זכתה לרנסנס בסוף שנות ה-90 עם דגמים מעוצבים וחדשים כגון האלפא 156 סאלון.



